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RISK LOSING YOUR COMMISSION FOR FAILURE 

TO COMPLETE FORM 22A APPOINTMENT 

A recent decision of the Queensland Supreme Court of 

Appeal held that no commission was recoverable by a real 

estate agent because the Property Agents and Motor 

Dealers Act 2000 approved Form 22a Appointment of Real 

Estate Agent (Sales and Purchases) (“Form 22a”) was not 

substantially completed. 

The seller appointed the real estate agent to sell its vacant 

land situated in Redbank Plains, Queensland. The 

appointment was made using the approved Form 22a.  The 

agent claimed its commission of $226,139 but the seller 

refused to pay on the basis that cl 4.1 (which stipulates how 

the real estate agent will perform the services) of the Form 

22a had not been completed. 

On appeal, the real estate agent argued that there had been 

substantial compliance and that the failure to complete cl 

4.1 of the form had not adversely affected the seller’s 

interests. This was because the Form 22a contained 

information throughout it concerning how the service was to 

be performed. 

The Queensland Supreme Court of Appeal in dismissing the 

real estate agent’s appeal, looked at s 49 of the Acts 

Interpretation Act 1954 (Qld) which stipulates that if a form 

prescribed or approved under an Act requires specified 

information to be included in the form, the form is not 

properly completed unless the requirement is complied with. 

The Form 22a was one such form. The required information 

was not included in cl 4.1 of the form and the appointment 

was therefore not properly completed for the purposes of s 

49. 

Section 140 of the Property Agents and Motor Dealers Act 

2000 prohibits an agent from recovering a commission 

unless the agent has been properly appointed. As the agent 

was not properly appointed, it was not entitled to sue for or 

recover any commission. 

The court also held that the requirement to state how the 

service is to be performed in s 133(3)(a) of the Property 

Agents and Motor Dealers Act and in cl 4.1 of the form is of 

considerable practical importance in defining the role of the 

agent and apprising the client of the services to which the 

client is entitled and of the way in which those services are 

to be performed. There could be no substantial compliance 

with the Form 22a without cl 4.1 being completed. The 

omission was substantial. 

This case serves as a timely reminder for agents and 

Principals to ensure full compliance with the provisions of 

the Property Agents and Motor Dealers Act 2000 and that all 

approved forms are properly and thoroughly completed. 

Citation: Yong Internationals Pty Ltd v Gibbs & Ors [2011] 

QCA 161. 

OWNER BUILDER - REQUIREMENT TO ISSUE 

WARNING TO PROSPECTIVE BUYER 

 

Agents should investigate the title to the property for the 

purposes of preparing the contract of sale and as part of its 

due diligence process, we recommend agents take 

particular notice of administrative dealings relating to owner 

builder notifications on title. Under the Queensland Building 

Services Authority Act 1991, a seller must notify prospective 

buyers if building work on the property was constructed by 

an unlicensed person within the last six (6) years. Before the 

contract of sale is signed by the buyer, the seller must give 

the prospective buyer a notice containing details of the 

building work and a warning in the form required by section 

22(1)(b) of the Queensland Building Services Authority 

Regulations 2003 on the following terms: 

‘‘WARNING — THE BUILDING WORK TO WHICH THIS 

NOTICE RELATES IS NOT COVERED BY INSURANCE 

UNDER THE QUEENSLAND BUILDING SERVICES 

AUTHORITY ACT 1991’’ 

If the notice is not given, the seller will be taken to have 

given the buyer a contractual warranty that the building work 

was properly carried out. Failure to provide the warning 

notice may therefore give rights to the buyer in 

circumstances where the works are not properly carried out 

and may result in the agent being joined as a party to a 

claim made by the buyer for damages. Accordingly, to avoid 

any exposure, we recommend that agents inform their seller 

clients of the requirements to provide notice to the buyer in 

the approved form where there is an owner builder 

notification on title. 
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DUPLEXES AND THE REQUIREMENT TO 

PROVIDE A DISCLOSURE STATEMENT 

 
A duplex is governed by the requirements of the Body 

Corporate and Community Management Act 1997 and 

accordingly when preparing contracts for sale, agents 

should always use the appropriate contract form – either the 

REIQ Contract for Residential Lots in a Community Titles 

Scheme (4
th

 Edition) or the ADL Contract for Sale of 

Residential Lots in a Community Titles Scheme (version 

10.2) (which are the current approved forms and subject to 

change). Further, the BCCM Form 14 Information Sheet and 

the Disclosure Statement must be provided to the buyer. 

 

When in doubt as to whether the property forms part of a 

scheme (and therefore subject to the above disclosure 

requirements), we recommend agents review the title 

search to determine if there is a Community Title Scheme 

(CTS) number. If there is no CTS number and you believe 

there may be common property owned jointly by the duplex 

owners, we recommend that you advise the seller to contact 

its solicitor for further advice. 

 

Failure to provide the Disclosure Statement in 

circumstances where there is a community title scheme will 

give the buyer termination rights under the Body Corporate 

and Community Management Act 1997 at any stage prior to 

settlement of the contract (section 206(7) of the Act). In turn 

this may expose the agent to a claim for negligence. 

 

SIGNING A CONTRACT UNDER NOMINATION 

 
Selling agents should be careful when buyers or their 

agents wish to sign contracts as ‘and or nominee’ and it is 

recommended that agents refer the buyers to a solicitor 

from the outset. It is a common misconception that by 

including these words to the contract, the buyer can be 

changed at a later date without any risk. Agents should 

refrain from giving any advice in regard to the use of 

nominations, the implications of duty or the requirements 

under the Duties Act (Qld) 2001. 

To make proper use of a nominee contract, a written 

appointment of agency should be prepared and signed by 

the nominee (as the principal) before the contract is signed 

by the named buyer (as agent). Failure to have the correct 

authority prior to signing the contract may result in the 

commissioner treating the nomination of the intended buyer 

as a secondary transfer and therefore incurring additional 

stamp duty. As the agency appointment must be in 

existence prior to the signing of the contract by the agent, 

the nomination of a company or a trustee of a trust will not 

be recognised unless the company is incorporated or the 

trust settled prior to the agent signing the contract of sale as 

there will not be proper authority given prior to the named 

buyer signing the contract.  

Even if the right process is followed, the named buyer who 

originally signed the contract will ordinarily remain bound to 

carry out its terms until all parties agree otherwise or 

settlement occurs. If the nominee is unable to proceed for 

any reason, then the named buyer may be put in a 

potentially disastrous position.  

 

POOL OWNERS GIVEN A REPRIEVE UNTIL 4 

NOVEMBER 2011 TO REGISTER 

In December 2010, the Queensland Government introduced 

a two-stage pool safety regime for existing regulated pools. 

Under this regime, pool owners were required to register 

their pool with the chief executive by 4 May 2011. 

However, in recognition of the hardships caused by the 

recent Queensland natural disasters, the date for 

compliance has now being extended to 4 November 2011 to 

provide pool owners additional time to register — see the 

Building and Other Legislation Amendment Regulation (No 

3) 2011. 
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Disclaimer: 

 

The information contained in this update is intended as a guide only. 
Professional advice should be sought before applying any of the 
information to particular circumstances. Plass Lawyers does not accept 
liability for any errors this article may contain. 


